Uyumsuz, 2014 ABD yapımı bilimkurgu ve aksiyon filmidir. Veronica Roth'un aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Başrollerinde;Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Maggie Q ve Kate Winslet gibi isimler yer alır.
~Filmin Konusu
100 yıl önce savaştan geri kalan insanları liderler güvenli bir şehre toplayıp şehrin etrafına duvar örmüşlerdir. Zamanla insanlar gruplar halinde yaşamaya alışmışlar ve kimse duvar dışına çıkmayı göze alamamıştır. Liderler toplumu beş farklı gruba ayırmışlardır:
-Bilge
-Barışçıl
-Adiller
-Korkusuzlar
-Fedakarlar
Lider olarak toplumu fedakarlar yönetmektedirler.
Herkes doğuştan belirli bir grupta yer alır ve günü geldiğinde girmiş oldukları ‘Uygunluk Testi’ nin sonucuna göre yeni gruplarında yer alırlar.
Alıntı:Grup,soydan önce gelir.
Alıntı:Gelecek nereye ait olduğunu bilenlerindir.
Herkes test sonucuna göre bir grup seçmek zorunda değildir istediği gruba da gidebilir. Beatris hariç herkes nereye ait olduğunun bilincindedir. O herkesten farklıdır fedakar olarak doğmuştur ama tam anlamıyla kendini oraya ait hissedemez. Uygunluk testinde de istediği sonucu elde edememiştir ve seçim günü geldiğinde herkesi şaşırtacak bir kararla”Korkusuzlar” ı seçmiştir. Asıl yaşam hem Tris için hem de toplum için şimdi başlamaktadır.
Fedakarların yönetici olmasına katlanamayan Bilgeler kendi işlerinin peşine düşüp toplumun huzurunu bozmaya başlamışlardır. Bu işi düzeltmek bakalım hangi grubun görevi olacak?
Her toplumda olduğu gibi burda da toplumun düzenini bozan kişilerden hep korkulmuş ve onları toplumdan temizlemek istemişlerdir. Tris test sonucunun uyumsuz olduğunu bildiği halde kendisini hep korkusuz olarak görmek istemiş ve korkusuzları seçmiştir. Burada işi zor çünkü daha önce hiç dövüşmemiştir. Zamanla kendini geliştirir ve geldiği ilk günden beri Four’un dikkatini üstüne çekmeyi başarır. Four Tris’te bir farklılık olduğunu baştan sezmiş olsa da simülasyon sonucunda net karar vermiş ve Tris’in uyumsuz olduğunu anlamıştır. Kendisi de uyumsuz olan Four,Tris’i yetiştirmiştir ve bütün zorlukların üstesinden birlikte gelmeye başlamışlardır. En sonunda herkesi hipnoz etmeyi başaran Jeannie’ ye karşı birlikte bir savaş verip toplumun düzenini kurmaya çalışmışlardır.
Alıntı:-Neden hepsi var?
+Sadece biri olmak istemiyorum. Olamam! Cesur olmak istiyorum,fedakar olmak istiyorum. Zeki dürüst ve nazik olmak istiyorum.