Sponsor


#1
[Resim: 56f4f4aa18c7736068497905.jpg]

Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 tarihinde Türkiye'nin Malatya ilinde doğdu. Ailenin üç çocuğunun en büyüğüydü. Annesi ev hanımı, babası Mustafa Sunal  işçiydi.
Fizik olarak babasına çok benziyordu. Sunal, çocukluk yıllarını Küçükpazar'da geçirdi. Çekingen biri olan Sunal, bazen dış dünya ile irtibatını kesiyordu.
İlkokula başladığı gün, okula annesi ile beraber gitti. Annesi o gün sınıftaki bütün çocukların ağladığını ancak Kemal Sunal'ın hiçbir şey söylemeden yanında durduğunu söyledi.
Ortaokul yıllarında efendi ve utangaç bir insan olarak tanınınsa da lisede çekingenliğinden kurtuldu. Ortaokulu bitirdikten sonra Vefa Lisesi'ne yazıldı.
Lisede, ortaokul yıllarının aksine neşeli biri olarak tanındı. Arkadaşları ile birlikte haylazlık yapmaktan çekinmedi. Yine de sınıf başkanı olduğu için sorumluluk alan Kemal Sunal, bu sayede arkadaşları gibi zıvanadan çıkmadı.
Öğretmenlerine karşı daha saygılı ve mesafeliydi. Ama muzipliğe karşı olmadı. Tiyatrocu olmak istediği için okulda müsamereler düzenledi.
Tiyatroya olan ilgisi Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır'ın dikkatini çekti. Bakır, Kemal Sunal'a onu bu profesyonel oyunculuğa başlamasını sağlayacak kişiler ile tanıştırabileceğini söyledi.
Ancak babası Mustafa Sunal, oğlunun tiyatrocu olma isteğine başlangıçta karşı çıktı. Belkis Bakır bir süre sonra Mustafa Sunal'ı ikna etti.
Neticede babası, Kemal Sunal'a tiyatrocu olması için izin verince, Belkis Bakır onu Kenter Tiyatrosuna götürdü ve Müşfik Kenter ile anlaştı. Sunal'ın yer aldığı ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim'di. Bu oyunda cellatın yardımcısını oynadı.
[Resim: 56f4f4aa18c7736068497907]
Sunal'ın hiçbir diyaloğu olmamasına rağmen seyirci ona yine de gülüyordu. En başta Kemal Sunal ve Müşfik Kenter bu duruma pek anlam veremedi. Kenter Tiyatrosu'nda fazla kalmadı.
Pendik Tiyatrosu'nun kurulacağını haber alınca oraya gitti. Uzun yıllar arkadaşlık yapacağı Bülent Kayabaş ile burada tanıştı. İkisi de oldukça fakirdi. Bazen pazardan domates çalmak zorunda kalıyorlardı. Pendik Tiyatrosu'ndaki gösteriye de fazla ilgi gösterilmeyince tiyatro kapatıldı.
Ardından Kemal Sunal, Ayfer Feray ve Ulvi Uraz, Devekuşu Kabare Tiyaroları'nda yer almaya başladı. Devekuşu Kabare tarafından sahnelenen Dün Bugün adlı oyunu izleyen Münir Özkul, Kemal Sunal'ın oyunundan etkilenip yanında Ertem Eğilmez'e "Bak Ertem, dikkat bu çocuğa, iş var bunda" dedi.
Özkul'un tavsiyesini dikkatede alıp kendi yöneteceği Tatlı Dillim adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna aldı. Acemi birliğini Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`nda, 1981 yılında Ankara'da KKK Armoni mızıkasında vatani görevini yaptı. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı.
1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını attı ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı. İnek Şaban, Süt kardeşler, Çöpçüler Kralı, Davaro ve Sakar Şakir Filmlerinde canlandırdığı karakterler sayesinde 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanarak unutulmaz bir sanatçı olmuştur. Kemal Sunal, peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı.
Filmlerde çoğu zaman saf, şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi.1974 yılında evlendi. Ali Sunal ve Ezo Sunal adlarında, biri erkek diğeri kız iki çocuğu oldu.
1977'de Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yapmaya başladı.
Yüksek Lisans tezi komedyen kimliği ile Kemal Sunal'ın ve filmlerinin incelenmesidir. Yüksek lisans tezi 2005 yılında ailesi tarafından "TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" ismi ile kitap haline getirilip yayınlanmıştır.
Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi nedeni ile hayatını kaybetti.

KEMAL SUNAN FİLMLERİNDEN BAZILARI 


Tosun Paşa
[Resim: tosun-pasa_1_1_1578224217-400x400.jpg]

Kahire’nin en büyük paşası Tosun Paşa’nın yerine, Tellioğlu Lütfü tarafından geçirilen Şaban’ın başına gelenleri anlatıyor. Sonra hakiki Tosun Paşa geliyor, olaylar daha karışıyor.

Korkusuz Korkak
[Resim: Korkusuz-korkak.jpg]

Bana göre Türkiye’nin ilk trollü olan Mülayim Sert kendi başına bir yaşam sürüyor. Doktor raporuna göre öleceğini öğrenen Mülayim, ölümü beklemek yerine ölüme kendi gitmek istiyor. Ancak gerçeklerin ortaya çıkmasıyla işler daha sarpa sarıyor.

İnek Şaban
[Resim: Z62JRExk5Exkklp5zRMKWjPu6WP-AXEYT0vI23sG...8kcgncC6tA]

Kemal Sunal’ın lakabı da olan İnek Şaban karakterine Osman Seden film de çekmişti. Kendisine tıpa tıp benzeyen ünlü kaleci Bülent ile karıştırılan Şaban’ın başına gelenleri anlatıyor. Karpuzculuktan kaleciliğe giden bir yol.


Şaban Oğlu Şaban
[Resim: maxresdefault.jpg]

Sakar bir asker olan Şaban ve arkadaşı Ramazan askerden sonra ‘gizli hafiye’ olurlar. Hırsızlık meselesini çözmek için görevlendirilirler.


Kibar Feyzo

Sevdiğine kavuşmak için başlık parası kazanmak isteyen Feyzo ve başına gelenleri anlatan Kibar Feyzo alt metniyle de dikkat çekiyor.

Yedi Bela Hüsnü

Gazla bir insan nasıl kahraman olur? Hüsnü gibi biriyse olur. Hüsniye’nin gözüne girmek için çabalayan ve arkadaşı Cemal’in sürekli gazına gelen Hüsnü, Malik ile karşı karşıya gelir.


Salako

Köyde hizmetçilik yapan Salo, ağanın kızı Emine’yi kaçırır. Ama işler istediği gibi gitmez. Kemal Sunal’ın ilk başrolü olmak özelliği taşır Salako.

Hababam Sınıfı

Sadece Kemal Sunal’ı değil diğer oyuncularıyla da efsane olan bir seri. Kemal Sunal ilk 4 filmde rol almış ve İnek Şaban’ı hayatımıza sokmuştu.

Süt Kardeşler

Türk sinemasının en korkunç sahnelerinden biri olan Gulyabani’yi bizlere kazandıran film Süt Kardeşler. Arkadaşı süt kardeşine âşık olunca, arkadaşı Şaban’ın yerine geçer. Her şey bir anda karışır.


Salak Milyoner

Tam bir Şampiyonlar Ligi kadrosu olan filmde 4 Kayserili kardeşin İstanbul’da, babalarından kalan harita ile altın aramasını konu ediniyor.

Köyden İndim Şehire

Salak Milyoner filminin devamı niteliğinde, tek bir farkla, bu sefer altınları bulmuşlardır. Ali Rıza denen arkadaşı arar dururlar, sonrası ise çok komik.

Meraklı Köfteci

Köfte satarak hayatını kazanan Zühtü’nün kötü bir huyu vardır, her işe maydanoz olmak. Başını sürekli belaya sokan bu özelliği sonunda büyük bir iş açar başına.


Kapıcılar Kralı

Uyanık kapıcı Seyit ve apartmandakilerin başından geçenleri anlatıyor. Bizimkiler dizisinin esin kaynağı olan film Kemal Sunal’ın tek Altın Portakalı’nı kazanmasını sağlamıştı.

Çöpçüler Kralı

Apti Şakrak kendi halinde bir çöpçüdür. Bir yandan da evlere temizliğe gelen Hacer’e de yanıktır ama Hacer’in gözü yükseklerdedir.

Sakar Şakir

Kalan mirası almak için İstanbul’a gelen sakarlıklarıyla nam salan Şakir şehri birbirine katar. Gardırop Fuat’ı bile yakar o derece.


İyi Aile Çocuğu

Cami avlusuna bırakılan Cemal ve Kemal kardeşlerin yolu ayrılır. Ancak yıllar sonra enteresan olaylar sonucu tekrar birleşir.

Bekçiler Kralı

İçişleri Bakanının yeğeni ile karıştırılan Şaban Ergüneş bir Peynirburnu’nu bu yanlış anlaşılmasıyla hizaya sokar. 

Üç Kağıtçı

Almanya’dan babasının mirasını almak için dönen Rıfkı romatizması sayesinde belediye başkanlığına kadar yükselir.


Tokatçı

Sürekli tokatlanan Osman en sonunda arkadaşı Şevket ile beraber tokatlamayı da öğrenir. Tuttuklarını tokatlamaya başlarlar.

Atla Gel Şaban

Minibüste altılı ganyan oynayan ve sürekli tutturan Niyazı mafyanın dikkatini çeker. Başına gelenler ve Şiki Şiki Baba şarkısı efsane oldu.
TsubasaTr ve 6 diğer kişi beğendi
#2
Nur içinde yatsın .
unbalanced ve 2 diğer kişi beğendi
#3
O kadar kıymetli, o kadar iyi bir insan ki yüzünden okunuyor. Her zaman dediğimiz ve duyduğumuz gibi "bin defa da izlesek bin birinci izleyişimizde yine aynı kahkahlarla, yine aynı içtenlikle izleriz". Geride bizlere bıraktığın onlarca güzel filmlere sonsuz teşekkürler 💕
Nanze Wren ve 2 diğer kişi beğendi
#4
Üstadın filmleri kadar güzel filmler yoktur ne zaman izlesem duygulandım cok iyi bir sanatçıydi kendisi
unbalanced ve 2 diğer kişi beğendi
#5
Küfürsüz mizah olur mu? Oluyormuş. Cidden milyon defa da izlesek yine bizi kahkahalara boğması bir yana izlerken düşündüren bir sürü filmi de var. Mesela Hababam sınıfı aslında trajikomik bir yapımdır. Rıfat Ilgaz film için şöyle der:

"Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlamış. Bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasına bütünmüş. Sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş. Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük."

Yani toplumun trajikomik yanlarına da çok yer verilmiş oynadığı filmlerde.

Bu yönden de taktir edilesi görüyorum.

[Resim: images?q=tbn%3AANd9GcRUNBtj-bBYAAeG-HxYp...A&usqp=CAU]
admin ve 3 diğer kişi beğendi
#6
Komedi sevmeyen biri olarak ne zaman televizyonda denk gelsem durup izlerim. Televizyondaki çoğu şeyden daha kaliteli yapımlar. Yıllar geçse de yerini tutabilen olmadı. ❤️
unbalanced ve 1 diğer kişi beğendi
#7
Sadece gülümsese bile bütün Türkiye güleriz. Yeri doldurulamayacak biri
unbalanced ve 1 diğer kişi beğendi
#8
hepimizin çocukluğunda büyük bir yer edinen, benim için sinema tarihinin en gerçekçi ve mizahşör oyuncusudur. türk sinema tarihine kattıkları unutulmamalı ve nesiller boyunca hatırlanmalıdır. nur içinde yat, aziz insan.
unbalanced ve 1 diğer kişi beğendi
#9
Gerçekten çok iyi bir oyuncu .Allah rahmet eylesin ve mekanı cennet olsun.
unbalanced beğendi
#10
Herkese komedi ile hayatın acı gerçeklerini ve insanların iki yüzlülüklerini insanın yüzüne tokat gibi çarpan büyük oyuncu
unbalanced beğendi

Sponsor




Bu forumda yeni yazılan yorumların görünür olması için bir yönetici tarafından onaylanması gerekiyor.
Konuya Yorum Yaz


Sponsor