gogolunpaltosu
Moderatör
170Konu
265Mesaj
08.04.2020, Saat: 20:38
2 Mayıs 2017 tarihinde İspanyol televizyonlarında ilk olarak yayınlanmış Álex Pina'nın uyarlamasından doğan La Casa de Papel (Monеy Hеist - Kağıt Ev) dizisi 15 bölümlük bir şekilde yayınlanmak üzere hedeflenmiştir.¹ Netflix, popülerleşen bu diziyi daha sonra kendi bünyesine aldı. Ekranlara veda etmiş bu dizinini bölümlerini yapılandırarak bölmeye karar verdi. Günümüzdeki şeklini alan dizimiz yeniden soluk buldu.
Çoğu sitelerde "sezon" olarak rastlayacağınız bu dizimizin Netflix üzerindeki şekli daha düzenli olarak yayınlanmaktadır. Listemiz ise sırasıyla şöyledir:
- 20 Aralık 2017'de ilk kısmını yayınladı. (13 bölümlük 1. kısım)
- 6 Nisan 2018'de ikinci kısmı yayınladı. (9 bölümlük 2. kısım)
- 19 Temmuz 2019'da üçüncü kısım yayımlandı. (8 bölümlük 3. kısım)
- 3 Nisan 2020'de ise dördüncü kısım yayımlandı. (8 bölümlük 4. kısım)
![[Resim: thumb-1920-913392.jpg]](https://images7.alphacoders.com/913/thumb-1920-913392.jpg)
Konu itibariyle, sabıkası bulunan 8 kişiyi toplamak üzere dahice bir plan tasarlayan El-Professor (Álvaro Morte), bu ekibi bir araya getirir ve 5 aylık eğitime tabii tutar. Herkesten gizli bir şekilde attığı her adımı en az iki kere düşünmüş olan Profesör, tertemiz bir sicile sahiptir.
Bu ekibin birbirini tanımaması şart konularak herkes kendi adını şehir adları ile kodlamıştır. Bu 5 ay sonrası artık Profesör ile aynı kafadan düşünmeye başlayan suçlular, planın teorik kısmını bitirmiş, pratiğe dökme vakitleri gelmiştir. Üzerlerine giydikleri kırmızı tulum ve 'Salvador Dali' maskeleri ile simgeleşmiş olan ekibin planını çizen kişi Profesör'dür.
Profesör'ün planına gelecek olursak; İspanya Kraliyet Darphanesi'ni ele geçirmek, orada bulunan sivilleri rehin alarak kendilerini bu darphaneye kitlemektir. Kendilerini hapsetmiş gibi gösteren suçluların asıl hedefi darphanede kapalı kaldığı her süre kendilerine para basmaktır. Bunun için ne kadar polis kuvvetlerini oyalarlarsa onlar için o kadar para demektir. Bu planda Profesör dışarıdan çalışmakta, içeriye adım dahi atmamaktadır. Fakat uzun sürecek bu rehine alma olayı hem ekibin hevesinin yavaş yavaş sönmesine hem de sinirlerinin artmasına neden olacaktır ki, aldıkları beş aylık eğitim bile onların geri dönmesini engelleyemeyecektir.
![[Resim: la-casa-de-papel-turkce-indir-min.jpg]](https://www.indirin.co/wp-content/uploads/2019/02/la-casa-de-papel-turkce-indir-min.jpg)
Oldukça sıra dışı bir kurguya sahip dizimizin sürdürülmesini sağlayan Profesör karakterinin sürekli, hiç beklenmedik planlarının sonradan açıklanacak şekilde işlenmiş olmasıdır. Eğer ekip bir sorunla karşılaşacak olursa Profesör onları zaten hesaplayarak bilgilendirmiş olup, bu suçluların sadece plana sadık kaldıkları sürece başlarına bir felaket gelmeyeceklerini teyit etmiştir. Her ne kadar bütün olasılıklar hesaplansa da içeride bulunan suçluların rehineler ile olan bağları, bu suçluların endişeleri ve oradan hiç çıkamayacaklarına dair düşünceleri bu olasılıkları biraz da olsa delmeye, yavaş yavaş zedelemeye başlayacaktır.
Bu hususta Profesör sürekli dışarıdan bir yardım eli uzatmak zorunda kalıyor, kimi zaman ekipten birinin yaptığı hatayı kimliğini gizleyerek telafı etmeye çalışıyor, aynı zamanda sürekli polis teşkilati ile konuşmak, onları büründüğü Profesör kimliği ile oyalamaya çalışıyor. Bu olaylar silsilesi zamanla Profesör'ü de zorlayacak olsa da seyircinin her bölüm sonunda nutkunun tutulması istisnasız gerçekleşiyor ve bir sonraki bölüme geçmek için hatrı sayılır bir nedeni bulunuyor.
İçeride bulunan bu suçlulara her ne kadar kötü gözle bakmamız gerekse de, orada neler döndüğünü bizzat şahit olduğumuz için bu yetişkinlere ısınıyor ve onların tarafından bakıyoruz.
Belki de bir kitlenin uyanışı ancak onların yüzde yüz bilgisini edindiğimiz vakit gerçekleşmekte ve onlara yan çıktığımız takdirde hayatını sürdürebilmektedir, bunu dizide çok iyi görüyoruz.
kaynakça:
¹dizi bölüm kronolojisi
Orenda
Onaylı Üye
24Konu
134Mesaj
08.04.2020, Saat: 21:32
Diziyi severek izliyorum.
Özellikle sisteme yapılan eleştirileri çok haklı buluyorum.
Ancak diziyi Netflix satın aldıktan sonra tuhaf şeyler oldu.
Dizinin 3. sezonunda müslümanlar
4. sezonunda ise bir Türk karakter kötü gösterildi
Bunun kesinlikle dizi yapımcı veya senaristleriyle alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Bence Netflix ' in bir propagandası.
Daha önce birçok yapımda da yapmıştı bunu.
ayseabaci
Onaylı Üye
30Konu
335Mesaj
08.04.2020, Saat: 21:33
Bence HA-Rİ-KA. Her bölüm özenle hazırlanmış ve sizi sürekli bir sonraki bölümü izlemeniz için teşvik ediyor.
İlk 2 sezon kurgusu daha iyiydi bence ama yine de izlemekten vazgeçemediğim bir dizi.
4.kismi ilk çıktığı gün bitirdiğim için pişmanım 😂
beyzaland
37Konu
202Mesaj
09.04.2020, Saat: 10:41
Sanırım bu diziyi daha izlemeyen tek ben varım 😒
Clower
Onaylı Üye
4Konu
20Mesaj
12.04.2020, Saat: 19:47
Bir diziyi sevdiysem sardıysa peşpeşe izlerim bölümleri bitiririm. İlk sezonu çok keyifle izledim başlayıp direkt bitirdim, 2. Sezon zorlama gelmişti biraz bana gerek yoktu ki 2. Sezona dedim. 3. Sezona ise ilk 2 sezonu izlediğim için başladım ama 2-3 bölüm izleyip bıraktım devam edemedim.
ranakarakoc
Yeni Üye
0Konu
1Mesaj
12.04.2020, Saat: 20:04
aslında 2.sezonda bitirmeleri gerekiyordu.Umarım dizi kötü bitmez
Denizco
Onaylı Üye
1Konu
33Mesaj
21.04.2020, Saat: 03:13
Dizi ilk başta gayet kaliteli ve güzeldi . verilmesi gereken mesajı veriyordu göndermeler yapılıyordu... sonra n’olduysa netflix diziyi aldı ve bambaşka bir şeye dönüştürdü bence. bu dizi bence ilk sistem eleştirisi yapmak üzerine çekilmişti ama şimdi sadece aşk ele alınıyormuş gibi geliyor. dizinin anlatmak istediği şeyleri kavrayamadan rio çok yakışıklı tokyo çok güzel dizi harika kitlesinden dolayı da insanın artık izleyesi gelmiyor açıkçası
Cemreez
Onaylı Üye
12Konu
62Mesaj
21.04.2020, Saat: 11:29
İlk izlediğim yabancı dizilerden biridir kendisi güzel bir yapım bazen karakterlerin davranışları veya onların ölümü beni sinirlendirip üzsede hiç sıkılmadan zevkle izlediklerimden👍🏻
Stahre
Yeni Üye
0Konu
3Mesaj
07.05.2020, Saat: 23:11
İzledigim en iyi yabanci dizilerden biriydi.
Kral
Yeni Üye
0Konu
1Mesaj
07.05.2020, Saat: 23:15
Çok güzel bir dizi bence

Bu forumda yeni yazılan yorumların görünür olması için bir yönetici tarafından onaylanması gerekiyor.