Sponsor


#1
IMDb puanı 7,7 olan ‘’Messiah(Mesih)’’ adlı 2020 yapımı dizimiz Netflix dizi dünyasında adını bayağı bir duyurmuş oldu. 1 sezonu on bölümden oluşan dizimiz maksimum kırkar dakikalık.
Hadi gelin dizinin analizinden önce ‘’Mesih’’ kavramını biraz ele alalım. Not: kaynak olarak wikipedia kullandım, ayrıca kaynak için alta kaynakçayı ekleyeceğim.

Mesih anlamına gelen ‘’Maşiah’’ sözcüğü İbranicede 'kutsal yağ ile ovulmuş, meshedilmiş ve böylece kutsanmış' anlamına gelmektedir. Tarih öncesi İsrail kralları ve yüksek rahipleri, yeni görevlerinin simgesi olarak yağla kutsanırlardı. Tevrat'ın birçok yerinde bu işlemin yapıldığına dair ayetler vardır.
Ayrıca "birtakım inanç grupları tarafından kurtarıcı olarak beklenen" kişi manasını taşır.
Geniş anlamıyla bu unvan "Tanrı'nın bir görev vermek üzere seçmiş olduğu" kişileri de kapsıyordu. Eski Antlaşma'nın "Yeşaya" kitabında Yahudileri sürgünden kurtaran Pers kralı Kiros'a da bu unvanla (mesih) hitap edildiği görülür. Fakat şöyle bir detay vardır: Yahudiler İsa'yı mesih olarak kabul etmezler.
İslamî anlayışta başlangıçta “beklenen bir kurtarıcı Mesih” olmaması ve Kur’an’da Mesih kelimesinin bu anlamda kullanılmamış olmasına rağmen, hadislerin etkisi ve zamanla “beklenen Mesih” anlayışı kabullenilmiş ve bu gelenek içerisindeki anlatımlar saygı duyulan hadis külliyatlarına girmiştir.
Mescid-i Nebevî'de Muhammed'in ayakucunda İsa için ayrılmış bir yer bulunmaktadır. İslam inancına göre Mehdi zamanında İsa gökten indikten sonra bir müddet bu dünyada yaşayacağına sonra her insan gibi vefat edeceğine inanılır. Vefat ettiğinde Mescid-i Nebevî'deki yerine gömülecektir.

Hadi bir de diziye bu detayları sıkıştırmaya çalışalım.

İlk olarak İsrail’de savaş sırasında vaz veren El-Mehdi insanları kendine çekmeye çalışarak onların o bölgeden çıkmasını hedefler. Kendisine kulak veren çoğunluğu yönlendirmekte olan ‘’Mesih’’imiz insanlara ‘’kurtuluşun mümkün olduğunu,’’ söyler.
Bu durumda ‘’kurtarıcı olarak beklenen kişi’’ görevinin ilk adımını din kavramlarına sığdırmış olur.
Kendisi de Yahudi soyundan gelen Peygamber Musa’nın kendisine karşı çıktığı kişi Aviram ismi İncil’de geçmektedir. Bu hususta bu detay içerisinde Yahudilerin ‘’Mesih’’ kavramına inanmayışını bağdaştırıyorum. Zira dizinin ilerleyen bölümlerde Mesih’i sorguya çeken kişinin adı Aviram’dır.
İslam inancına göre Mesih kavramının olmaması fakat dizi içerisinde El- Mesih’in bütün dinler için gönderildiğini hatta çoğu sahnede Müslüman kişilerin ibadet ettiklerini görüyoruz.

Olağanüstü bir dikkat ve titizlik harikası olan bu dizimizin detaylarını farkettikçe kah Mesih’in gerçek olduğuna kah bir sahtekar olduğu kanısına gideceksiniz. Fakat hangisi ağır basar tamamen kişisel bir çıkarımdan doğan sorun. Zira El-Mesih doğrudan bir Mesih olduğunu söylemezken aynı zamanda suyun üstünde yürüme kabiliyetini de görebileceğimiz bir güce sahiptir.
Kurgunun harika hazırlanıp soru işaretlerin cevap bulması umuduyla devam eden dizi sizi büyük bir çıkmaza sürükleyecektir. Ve bu çıkmazın gerçekçi olarak ele alınması harikulade bir önem sermiş önümüze.








ayrıca bkz: kaynakça
admin ve 1 diğer kişi beğendi
#2
Açıkçası izlemeye çekindiğim bir yapım. Belli ki baya bir gönderme mevcut. Zaten bu aralar kafam çok dolu izleyip beynime eror verdiremem. Yaza bırakıyorum Kahkaha

Sponsor




Bu forumda yeni yazılan yorumların görünür olması için bir yönetici tarafından onaylanması gerekiyor.
Konuya Yorum Yaz


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Görüntülenme Cevap Son Cevap
The Crown Çok önerilen bir dizi gerçekten içeriği o kadar iyi mi ? Removing 2361 7 30.01.2021, Saat: 19:00
Son Cevap: Busetrk
Messiah 2. neden yayınlanmaacak? Muhammet Ali 1516 3 17.10.2020, Saat: 17:26
Son Cevap: margoroth
Messiah dizisi Removing 1905 4 10.09.2020, Saat: 00:21
Son Cevap: EvriFaessa
Netflix Messiah'ın 2. Sezonunu İptal Etti gogolunpaltosu 1092 1 27.03.2020, Saat: 12:23
Son Cevap: peace
messiah nyxfeyz 2698 6 12.02.2020, Saat: 00:13
Son Cevap: gogolunpaltosu

Sponsor